Na czym polega uzdatnianie wody i czy warto?
Uzdatnianie wody polega na dostosowaniu jej właściwości fizykochemicznych do wymagań wynikających z jej przeznaczenia. W zależności od tego skąd mamy ujęcie wody pitnej, możemy przeprowadzić różne metody jej uzdatniania. Jeśli korzystamy z miejskich wodociągów, woda musi spełniać określone normy, tak aby od razu nadawała się do spożycia. Możemy wzbogacić jej jakość i smak, lecz nie ma potrzeby badania jej np. pod względem występowania drobnoustrojów.
Inaczej sprawa wygląda z ujściem wody z własnego ujęcia np. studni. Woda taka wymaga przebadania pod względem zanieczyszczeń oraz występowaniem mikroorganizmów. Musi ona zazwyczaj przejść więcej etapów, aby była zdatna do picia.
Wyróżniamy wiele różnych sposobów poprawy smaku i jakości wody. Są to m.in.:
- stosowanie filtrów mechanicznych, które zatrzymują mniejsze zanieczyszczenia takie jak ziarenka piasku, rdzy czy utlenione związki żelaza.
- zmiękczanie wody ma przeciwdziałać powstawaniu kamienia co uchroni nasze urządzenia ADG w domu oraz polepszy smak wody.
- filtrowanie wody węglem aktywnym poprawi smak wody poprzez usunięcie z niej nadmiaru chloru.
- odżelazianie i odmanganianie powoduje redukcję związków żelaza i manganu, a co za tym idzie poprawia barwę, zapach oraz stan przejrzystości wody.
- dezynfekcja chemiczna – ozonowanie i chlorowanie i fluorowanie. Chlorowanie wody jest najczęstszym sposobem na pozbycie się mikroorganizmów.
- promieniowanie UV ma za zadanie pozbycie się drobnoustrojów bez użycia środków chemicznych.